bless1.0@kuskop.gov.my (Pengguna BLESS 1.0)    |    bless2.0@kuskop.gov.my (Pengguna BLESS 2.0)
1-300-88-1020
Soalan Lazim (FAQs)
logo
logo

DASAR PRIVASI

Bahagian Business Licensing Electronic Support System (BLESS) (“Kami”) menghormati privasi pengguna kami (“pengguna” atau “Anda” atau  “Pengunjung”). Dasar Privasi ini menerangkan bagaimana kami mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan dan melindungi maklumat anda ketika anda mengunjungi portal BLESS dan aplikasi mudah alih kami (“MyBLESS”). Sila baca Dasar Privasi ini dengan teliti.

1. Privasi anda

Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung. Sekiranya anda membuat transaksi atau menghantar e-mel yang mengandungi maklumat peribadi, kami mungkin berkongsi maklumat anda dalam situasi tertentu untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif. Contohnya seperti di dalam menyelesaikan aduan yang memerlukan maklum balas dari agensi-agensi lain.

2. Maklumat Yang Dikumpul

Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melayari portal BLESS kecuali maklumat yang dikemukakan oleh anda melalui e-mel dan fungsi semakan permohonan.

Kami mungkin meminta akses atau kebenaran untuk menjejak maklumat berdasarkan lokasi dari peranti mudah alih anda, sama ada secara berterusan atau semasa anda menggunakan Aplikasi MyBLESS untuk menyediakan perkhidmatan berdasarkan lokasi. Kami juga mungkin meminta akses atau kebenaran tertentu dari peranti mudah alih anda seperti maklumat peranti iaitu nombor ID peranti mudah alih, model, versi sistem operasi, nombor telefon, negara, lokasi dan data lain yang berkaitan. Sekiranya anda ingin mengubah akses atau kebenaran kami, anda boleh melakukannya dalam tetapan peranti anda.

3. Apa yang akan Berlaku jika Saya Membuat Pautan kepada Portal/Laman Web yang Lain?

Portal BLESS mempunyai pautan ke portal/laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk Portal BLESS dan Aplikasi MyBLESS sahaja. Perlu diingatkan bahawa portal/laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap portal/laman web yang dilayari.

4. Keselamatan Maklumat Anda

Kami menggunakan langkah-langkah keselamatan pentadbiran, teknikal, dan fizikal untuk melindungi maklumat peribadi anda. Walaupun kami telah mengambil langkah yang wajar untuk mendapatkan maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami, perlu diketahui bahawa di sebalik usaha kami, tidak ada langkah-langkah keselamatan yang sempurna atau tidak dapat ditembus, dan tidak ada kaedah penghantaran data yang dapat dijamin terhadap sebarang pemintasan atau jenis penyalahgunaan lain.

Segala maklumat yang didedahkan dalam talian terdedah kepada pemintasan dan penyalahgunaan oleh pihak yang tidak dibenarkan. Oleh itu, kami tidak dapat menjamin keselamatan sepenuhnya jika anda memberikan maklumat peribadi.

5. Perlindungan Data Peribadi

Akta Perlindungan Data Peribadi

Jabatan Perlindungan Data Peribadi (JPDP) merupakan agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) yang ditubuhkan pada 16 Mei 2011 selepas Parlimen meluluskan Rang Undang-undang berkaitan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP) iaitu Akta 709.

Tanggungjawab utama Jabatan ini ialah untuk mengawalselia pemprosesan data peribadi individu yang terlibat dalam urus niaga komersial oleh Pengguna Data supaya tidak disalahguna dan disalahpakai oleh pihak-pihak yang berkepentingan.

Keselamatan data peribadi pengguna perlu dilindungi bagi mencegah sebarang bentuk penyalahgunaan terhadap penyimpanan atau pemprosesan data peribadi individu, awam dan swasta di Malaysia secara transaksi komersial adalah termaktub di bawah APDP ini.

Dalam menguatkuasakan APDP, JPDP telah mensyaratkan kepada semua Golongan Pengguna Data Peribadi yang terdiri daripada pihak individu mahupun swasta kecuali Kerajaan untuk berdaftar secara rasmi bagi tujuan melindungi hak-hak pengguna dan awam.

JPDP diketuai oleh Ketua Pengarah dengan dibantu oleh seorang Timbalan Ketua Pengarah. Manakala, terdapat tiga bahagian utama di JPDP iaitu Bahagian Pendaftaran dan Operasi, Bahagian Pemantauan dan Bahagian Perundangan.
Sila layari laman ini http://www.pdp.gov.my/index.php/my/

6. Polisi untuk Kanak-kanak

Aplikasi MyBLESS ini tidak digunakan kepada kanak-kanak di bawah usia 13 tahun. Sekiranya anda mengetahui apa-apa data yang kami kumpulkan dari kanak-kanak di bawah umur 13 tahun, sila hubungi kami menggunakan maklumat hubungan yang disediakan di bawah.

7. Pindaan Dasar

Sekiranya dasar privasi ini dipinda, pindaan akan dikemas kini di halaman ini. Kami akan memberitahu anda mengenai sebarang perubahan dengan memperbarui tarikh “Terakhir dikemas kini” pada Dasar Privasi ini. Dengan sering melayari halaman ini, anda akan dikemas kini dengan maklumat yang dikumpul, cara ia digunakan dan dalam keadaan tertentu, bagaimana maklumat dikongsi bersama pihak yang lain.

 

Dikemas kini pada 03.07.2023

Bahagian Business Licensing Electronic Support System (BLESS),
Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP),
Aras 5, Setia Perkasa 5, Kompleks Setia Perkasa,
62546 WP PUTRAJAYA

1-300-88-1020

2.937518, 101.704347

bless1.0@kuskop.gov.my (Pengguna BLESS 1.0)
bless2.0@kuskop.gov.my (Pengguna BLESS 2.0)

Dasar Privasi || Dasar Keselamatan || Penafian || Hubungi Kami

Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Chrome versi 53.0.2785.144, Mozilla Firefox 8.0 dan Internet Explorer versi 8.0 dengan resolusi 1024 X 768

© Hakcipta - Bahagian Business Licensing Electronic Support System (BLESS)